Knihovna Kutná Hora

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa

 

Dovolujeme si Vás pozvat k 16. ročníku připomínkové akce Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa, která proběhne 8. dubna 2021 od 14.00 do 17.00.

Sledujte online

Stejně jako v minulých letech se touto akcí připojujeme k uctění památky hrdinů a obětí holocaustu, který nese název Jom ha-šoa ve ha gvura (Den holocaustu a hrdinství) a upomíná na den zahájení povstání židovských vězňů nacistického ghetta ve Varšavě. Stejně jako každý rok budeme společně číst jména lidí, kteří byli během druhé světové války pro svůj původ nacisty nespravedlivě pronásledováni a zavražděni.

Bohužel stejně jako v loňském roce se s Vámi i letos můžeme setkat pouze ve virtuálním světě. 

Odvaha a hrdinství vězňů varšavského ghetta i všech dalších, kteří se odhodlali hájit právo na důstojnost nejen svou, ale i všech dalších utlačovaných a ponižovaných, je pro nás dodnes inspirací. Spojme své síly, vyslovme jména zavražděných a vytvořme jim tak společně symbolické náhrobky a pomníky.

Letos budeme rádi, když se zapojíte nejen svým aktivním čtením, ale i tak, že si sami vytvoříte seznam jmen, která během připomínkové akce přečtete. Nebude to těžké, všechny potřebné údaje najdete v Databází obětí na holocaust.cz. Pro přípravu Vás navedeme krok za krokem a společně můžeme také seznamy konzultovat a pomoci připravit. 

Jak se můžete připojit – co udělat jako první krok?

Do živého čtení se prosím registrujte prostřednictvím tohoto krátkého formuláře https://forms.gle/eP1juNGaAzd6aPRs8

Pokud si nebudete s vyplněním formuláře vědět rady, napište nám na e-mail jomhasoa@terezinstudies.cz a my se s Vámi rádi domluvíme individuálně.

Jak to bude letos probíhat? 

Do Veřejného čtení jmen obětí holocaustu se letos můžete zapojit několika způsoby:

  1. můžete se registrovat do živého online čtení, které bude probíhat přes aplikaci zoom. Tento způsob zapojení je jen pro předem registrované zájemce, registrovat se můžete do 21. března nebo do naplnění kapacity. Toto živé čtení bude streamováno na náš facebook a budete jej moci sledovat i na našem webu www.terezinstudies.cz. Každý registrovaný od nás dostane podrobné informace o průběhu čtení.
  2. Můžete natočit video či audio a sdílet jej 8. dubna buď na svých sociálních sítích, na naší facebookové stránce www.facebook.com/jomhasoa nebo nám jej poslat na e-mail jomhasoa@tereinstudies.cz. Když nám video pošlete do 26. března, stihneme jen zpracovat a zařadit do živého vysílání. Pokud se rozhodnete video sdílet sami, nezapomeňte použít hastag #ctujmenanajomhasoa.
  3. Sledujte stream živého čtení a připomeňte si oběti nacistického pronásledování pro sebe, se svou rodinou. 

Sledovat můžete web http://www.terezinstudies.cz/, případně facebook https://www.facebook.com/jomhasoa – tam všude budou zveřejňovány další podrobnosti o letošním ročníku veřejného čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa.

Máte-li jakékoliv dotazy – napište na jomhasoa@terezinstudies.cz

 

Díky, že jste i v této nelehké době, s námi!